Latest additions | MIMOAlatest additionshttp://www.mimoa.eu/latest_additionsmimoaWed, 27 May 2015 23:18:04 +0200Sanatorium Zonnestraalhttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Hilversum/Sanatorium%20ZonnestraalHilversum, Netherlands
Designer: Johannes Duiker
Contributed by: ml_m

The sanatorium was designed according to the modernist principles of 'het Nieuwe Bouwen' (new way of building) by Johannes (Jan) Duiker in collaboration with Bernard Bijvoet and engineer Wiebenga, an early specialist in concrete constructions. The main building and the Ter Meulen pavilion opened in 1928. The Dresselhuys pavilion was finished in 1931, De Koepel pavilion in 1934. There has been ongoing restauration since 1997 by Dutch architects Hubert-Jan Henket and Wessel de Jonge. The main building and workshops were restored in 2003. The exterior envelope of the Dresselhuys pavilion was restored in 2008. Further restoration stages are being planned. The surrounding site is being restored by landscape architect Bureau Alle Hosper.

Address
Loosdrechtse Bos 17
1213 RH Hilversum
Netherlands]]>
mimoa.eu
CDM Casa della Musicahttp://www.mimoa.eu/projects/Italy/Cervignano%20del%20Friuli/CDM%20Casa%20della%20MusicaCervignano del Friuli, Italy
Designer: Geza
Contributed by: geza

A new function (a place for music) for an old (and silent) building (a former bus depot) represents an architectural and technological challenge and a poetic content at the same time.

Address
Via Giuseppe Verdi 23
33052 Cervignano del Friuli
Italy]]>
mimoa.eu
Leiden University administration buildinghttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Leiden/Leiden%20University%20administration%20buildingLeiden, Netherlands
Designer: Atelier PRO
Contributed by: Atelier_PRO

Until the 1990s the library of Leiden University was housed in a mixed cluster of buildings on Rapenburg. After its relocation the spaces were to be taken by the university's administrative centre. The most valuable building of the ensemble is a former chapel dating from the 14th century, though scarcely recognizable as after a whole series of alterations and additions. After demolishing a neighbouring building, the front facade of the chapel with its massive buttresses, became visible again. The cross windows clearly belong to the present, though they also refer to old church architecture. Originally the client also intended to demolish the 'storehouse' at the rear, but it proved possible to prime this distinctive 19th-century feature with its cast-iron columns to receive the new, administrative function. The mere 2.25 metres height of its ceilings was made acceptable by creating two voids and by making the offices wider than usual.

Address
Rapenburg 70-74
2311 EZ Leiden
Netherlands]]>
mimoa.eu
Portocobo Hotelhttp://www.mimoa.eu/projects/Spain/Santa%20Cuz%20de%20Oleiros/Portocobo%20HotelSanta Cuz de Oleiros, Spain
Designer: Diaz y Diaz Arquitectos
Contributed by: DiazyDiazArquitectos

The existing building had an open plan layout sharing the site with two surface parking lots, a large terrace that could be covered, green areas and an outdoor pool with a sun deck. The interior remodel was aimed at better accommodating the existing functions as well as some new ones. The most important objective was to achieve full transparency on the ground floor, since in its original state the reception area blocked views of the sea. To this end, the ground floor was redesigned allowing the enjoyment of the views from the moment one enters the building. The remodel served to organize the interior layout: The rooms were reconfigured and adapted to new regulations. New areas dedicated to businesses such as private dinning rooms, classrooms and meeting rooms were created. The restaurant and bar were improved and the kitchen, storage areas and freezer were upgraded. Also, a removable canopy was designed to create a new banquet area for 500 guests.

Address
Rúa María Soliña 2
15179 Santa Cuz de Oleiros
Spain]]>
mimoa.eu
CRICOTEKA. Museum of Tadeusz Kantorhttp://www.mimoa.eu/projects/Poland/Krakow/CRICOTEKA.%20Museum%20of%20Tadeusz%20KantorKrakow, Poland
Designer: nsMoonStudio
Contributed by: wizja_krakow

The Center of Documentation of the Art of Tadeusz Kantor "CRICOTEKA", the symbol of artistic search for the individual path to creativity, crossing the border between the actor and the audience, between the creator and the and the recipient, engages everyone in an activity-game-collective play. The municipal public space constitutes both the stage and the audience; it is a venue for constant performance. Its value lies in effacing the borders between the inside and the outside, the space "flows", it is shared. The creator, artist, residents and visitors all take part in the process, activity of creating space which can be shaped with selected objects, structures, means and methods. The Center of Kantor's art should promote this message.

Address
Nadwislanska 2
30-527 Krakow
Poland]]>
mimoa.eu
South African Jewish Museumhttp://www.mimoa.eu/projects/South%20Africa/Cape%20Town/South%20African%20Jewish%20MuseumCape Town, South Africa
Designer: Mike Hackner architects
Contributed by: MI_MOA

The South African Jewish Museum was officially opened by Nelson Mandela in December 2000. The South African Jewish Museum, like the community it depicts, has deep historic foundations. The museum has the distinction of being housed in South Africa's very first synagogue, built in 1863. In 1996 the decision was taken to refashion and reimagine the museum for a 21st Century audience. The fascinating fusion of old world and new is perhaps most starkly captured in the glass and steel bridge that connects the Old Synagogue and the new museum, symbolising the ship gangway down which Jewish immigrants walked upon first arriving on South African shores many years ago. The design team also added a special touch by positioning each window of the museum so that it looks out onto Table Mountain.

Address
Hatfield Street 88
8001 Cape Town
South Africa]]>
mimoa.eu
Customi-Ziphttp://www.mimoa.eu/projects/South%20Korea/Gwacheon-si/Customi-ZipGwacheon-si, South Korea
Designer: L'EAU design
Contributed by: MASIL

People from this current era who don't want to own same product as others. A product can become a customized item by disassembling and reassembling it in different combinations. As a result, a customized product is generated for the user's taste. In the case of product customizing, typically the manufacturer or craftsman produces products at the client's request, but it seems like there is focus on changing the appearance only.

Address
Dwitgol-ro 71
427-060 Gwacheon-si
South Korea]]>
mimoa.eu
Faber Headquartershttp://www.mimoa.eu/projects/Italy/Cividale%20del%20Friuli/Faber%20HeadquartersCividale del Friuli, Italy
Designer: Geza
Contributed by: geza

The project for the new offices of Faber Industrie Spa is part of a comprehensive strategy aimed at developing and planning the whole area owned by the company, which includes the construction of a new plant, about to be completed, the reorganization of in-house logistics, access control, parking lot and roads, the general site plan and landscape.

Address
Via Dell'industria 23
33043 Cividale del Friuli
Italy]]>
mimoa.eu
Zeeheldenbuurt housinghttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Tilburg/Zeeheldenbuurt%20housingTilburg, Netherlands
Designer: Atelier PRO
Contributed by: Atelier_PRO

The 'Zeeheldenbuurt' neighbourhood in Tilburg has being revitalized. The goal was to create a more differentiated environment with a central public green area - the 'Brink'. Along side this 'Brink,' atelier PRO designed a new multifunctional accommodation, a centre for mental handicapped and three apartment buildings. The apartment buildings are part of three semi-closed city blocks. Parking is mostly situated in the courtyards of these blocks. The apartments are oriented towards the green square with balconies on both sides. To guarantee enough privacy the apartments were set back, leaving space for a small garden that acts as a transitional zone between the pavement and the house.

Address
Trompstraat 18-42
5021 VM Tilburg
Netherlands]]>
mimoa.eu
Plaza Luis Seoanehttp://www.mimoa.eu/projects/Spain/A%20Coru%F1a/Plaza%20Luis%20SeoaneA Coruña, Spain
Designer: Diaz y Diaz Arquitectos
Contributed by: DiazyDiazArquitectos

This project was the creation of a rectangular underground car park with two-way vehicular access at opposite ends and from different streets, both connected by interior ramps in the middle of the car park. This achieves a uniform occupation of both floors, favouring equitable distribution of vehicles on the two levels during rush hour. There are five pedestrian access points are in the square above the car park perfectly integrated into the environment. These permit convenient entrance from any nearby point, so that no-one using the car park has to go more than 35 metres to reach an exit. Lastly, the finishes have been designed to provide Luis Seone Plaza with a quality public space. So, concrete seating areas were created, along with large lawns and different species of trees and plants that provide harmony to the ensemble.

Address
Plaza Luis Seoane s/n
15008 A Coruña
Spain]]>
mimoa.eu
PF single family househttp://www.mimoa.eu/projects/Italy/Pergine%20Valsugana/PF%20single%20family%20housePergine Valsugana, Italy
Designer: Burnazzi Feltrin Architetti
Contributed by: burnazzi

The PF single family house, the remodelling and rebuilding of an already existing edifice, lies half way along the ridge below the medieval castle of Pergine Valsugana and it is located in an ideal position, both as to the beautiful view on the valley it enjoys and the sun exposure, excellent all year around. The main characteristics of the design and planning are the structure, the energy efficiency and the spatial inside-outside continuity.

Address
Via Padova 2
38057 Pergine Valsugana
Italy]]>
mimoa.eu
BL single family househttp://www.mimoa.eu/projects/Italy/Pergine%20Valsugana/BL%20single%20family%20housePergine Valsugana, Italy
Designer: Burnazzi Feltrin Architetti
Contributed by: burnazzi

The BL single family house is located in the northern part of the municipality of Pergine, on a mainly flat ground. From the area one can enjoy a beautiful view of the castle and the parish church of Pergine, of the Brenta chain and other low mountains, the amount of sun is ideal all year round, allowed, as it is, by the mountain silhouette and the surrounding buildings. The project involves the building renovation and expansion of a building of the 60s, arranged over two floors and a attic, to meet the needs of the new owners. The volume consists of a main building with three floors. The uniqueness of the site and the existing buildings have suggested making the constructable volume very compact, low and articulated. It was desired to visually reduce the size and impact of the main front, using loggias instead of balconies and transforming the second floor, destined to be covered by a pitched roof, into an open space with a veranda.

Address
Via Cima Tosa 3
38057 Pergine Valsugana
Italy]]>
mimoa.eu
Cape Town Stadiumhttp://www.mimoa.eu/projects/South%20Africa/Cape%20Town/Cape%20Town%20StadiumCape Town, South Africa
Designer: GMP Architekten
Contributed by: hughfraser

The Cape Town Stadium in Cape Town, South Africa is a newly built stadium that was used for the 2010 FIFA World Cup. The stadium is located in Green Point, between Signal Hill and the Atlantic Ocean, close to the Cape Town city centre and to the Victoria & Alfred Waterfront, a popular tourist and shopping venue. The stadium has a capacity of 64,100. The image of Cape Town is uniquely characterized by the interaction of Table Mountain and Signal Hill, a soft, hilly landscape and the surrounding Atlantic Ocean. Greenpoint Stadium is situated as a solitary body, embedded in Greenpoint Common at the foot of Signal Hill and is ordered respectfully into the landscaped complex. The exterior shell of the stadium was designed as an abstract, linearly arranged membrane construction. Its unique undulating silhouette, which is the result of the geometry of the stadium body, transforms the stadium into a sculptural object and intensifies its integration into the existing landscape.

Address
Vlei Road
8051 Cape Town
South Africa]]>
mimoa.eu
China Pavilion for Expo Milano 2015http://www.mimoa.eu/projects/Italy/Milan/China%20Pavilion%20for%20Expo%20Milano%202015Milan, Italy
Designer: Studio Link-Arc
Contributed by: dirkverwoerd

The theme for the China Pavilion is "The Land of Hope". The project embodies this through its undulating roof form, derived by merging the profile of a city skyline on the building's north side with the profile of a landscape on the south side, expressing the idea that "hope" can be realized when city and nature exist in harmony. Conceived as a timber structure that references the "raised-beam" system found in traditional Chinese architecture, the Pavilion roof also uses modern technology to create long spans appropriate to the building's public nature. The roof is covered in shingled panels that reference traditional terra-cotta roof construction, but are reinterpreted as large bamboo leaves that enhance the roof profile while shading the public spaces below. Designed as layered screens, these panels add texture and depth to the Pavilion's roof and create evocative light and transparency effects below. (source: Link Arc)

Address
Rho Fiera
20017 Milan
Italy]]>
mimoa.eu
Residential in the promenade of A Coruñahttp://www.mimoa.eu/projects/Spain/A%20Coru%F1a/Residential%20in%20the%20promenade%20of%20A%20Coru%F1aA Coruña, Spain
Designer: Diaz y Diaz Arquitectos
Contributed by: DiazyDiazArquitectos

Located in the front row of the promenade, facing the Orzán beach and facing south, the building presents a unique image defined by the cavity green slate facade and curtain wall. Its matt and glossy tone colors change depending on the influence of sunlight, always in contrast to the white of the beach.

Address
Ronda de Monte Alto M5-A
15002 A Coruña
Spain]]>
mimoa.eu
Palace Bridgehttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/%27s-Hertogenbosch/Palace%20Bridge's-Hertogenbosch, Netherlands
Designer: Benthem Crouwel Architekten
Contributed by: Architecture_by_bike

The Paleisbrug (Palace bridge) is a pedestrian and bicycle bridge and an elevated park. It is designed to connect the old city centre and the new Palace district (Paleiskwartier) of 's Hertogenbosch. The 250 meter long Paleisbrug, made of weathering steel, contains bicycle and pedestrian lanes and green areas with benches and lighting. The bridge has integrated lighting, floor heating (to prevent the surface from freezing), free internet and a bicycle elevator. Piet Oudolf designed the planting scheme.

Address
Willemstraat 1
5211 's-Hertogenbosch
Netherlands]]>
mimoa.eu
3D Print Canal Househttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Amsterdam/3D%20Print%20Canal%20HouseAmsterdam, Netherlands
Designer: DUS Architects
Contributed by: marthevangils

The 3D Print Canal House is a unique 3 year publically accessible "Research & Design by Doing" project in which an international team of partners from various sectors works together on 3D printing a canal house in the heart of Amsterdam. By building the house, all parties research the possibilities of 3D printing architecture and form connections between design, science, culture, building, software, communities and the city. The project is initiated by DUS architects and was officially launced on March 1 2014. The house is printed with the KamerMaker - a gigantic FDM printer that can print elements of 2 x 2 x 3,5 meters, developed by DUS. The 3D Print Canal House consists of 13 different rooms that each consist of various elements. The entire building chain is exposed: from design to material to production to construction, installation and also design software. The project speaks to the imagination and makes the abstract world of 3D printing tangible and accessible to everyone.

Address
Badhuiskade 11
1031 KV Amsterdam
Netherlands]]>
mimoa.eu
Metis Montessori Lyceum Oosterparkhttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Amsterdam/Metis%20Montessori%20Lyceum%20OosterparkAmsterdam, Netherlands
Designer: Atelier PRO
Contributed by: Atelier_PRO

Atelier PRO was proud to complete the renovations of the Metis Montessori Lyceum in 2013. Full of character, the former Hoogere Burgerschool (HBS) in Amsterdam Oost looks forward to a bright new future. Located on the edge of Oosterpark, the robust building from 1904 appears brand new again from the inside, while remaining majestic and stylish from the outside. It's a place full of memories, where students will prepare for their upcoming journeys ahead. The solid building is constructed in the form of a square with a large plane tree in the centre. Completely surrounded by greenery, the school forms part of the Verdubbeling Oosterpark urban plan.

Address
Mauritskade 58
1092AD Amsterdam
Netherlands]]>
mimoa.eu
Educational park Ezingehttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/Meppel/Educational%20park%20EzingeMeppel, Netherlands
Designer: Atelier PRO
Contributed by: Atelier_PRO

The Ezinge education park is located in Meppel extending from the Ezinge residential neighbourhood, between the railway and cluster of sports fields. The elongated, bronze-tinted buildings accommodate five secondary schools and a sports complex. A new street, Dahliastraat, separates the school from the residences, and also enables the neighbourhood to end with a new row of dwellings. Oriented perpendicular to the railway, the relatively narrow bands of buildings span between Ambachtsweg and Ezingerweg. This horizontal division, which also varies subtly in height, splits the building mass visually into smaller volumes. This connects the buildings better with the smaller scale of the adjacent residential neighbourhood. The integrated complex features a multi-storey building called the Hart van Ezinge, which serves as a landmark for the education park.

Address
Ezingerweg 51-85
7943AZ Meppel
Netherlands]]>
mimoa.eu
WTC The Hague Tower C Interior renovationhttp://www.mimoa.eu/projects/Netherlands/The%20Hague/WTC%20The%20Hague%20Tower%20C%20Interior%20renovationThe Hague, Netherlands
Designer: Atelier PRO
Contributed by: Atelier_PRO

The Prinsenhof is a multipurpose building located in the Beatrixkwartier, in The Hague. Completed in 2005, this brick-clad complex is composed of a series of towers that house various functions for living, working and leisure. Ten years after completion, the original tenants left, therefore the owner Bouwinvest and property manager CBRE commissioned atelier PRO to completely renovate one office floor to illustrate the possibilities of the space to potential new tenants. In consultation with CBRE and Bouwinvest, atelier PRO conducted research into the aesthetic that would best fit the target group. Four different styles were designed to inspire tenants, of which one was realised. These styles are visualised in rendered interior perspectives displayed on four large panels - each panel shows the same view/layout rendered in a different style.

Address
Prinses Beatrixlaan 590
2595BM The Hague
Netherlands]]>
mimoa.eu