More by PLAN01
© mimoa
More museum projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More from Sophie_Roulet
© mimoa

l'Historial de la Vendée

Not rated yet
log in to rate!
PLAN01, Paysage & Lumière
 
location Les Lucs-sur-Boulogne
function museum
contributed by Sophie_Roulet

PLAN01 has created a history museum which meets the client's wish that the building should blend into the landscape. In fact, it completely disappears into the 19 hectares of parkland located along the banks of the Boulogne river. The bronze-green building inserts itself into the site below an 8000 square meter roof. The outcome of many adjustments based on both real and virtual 3D models, this complex roof profile is perhaps best understood as the main façade. It is composed of multiple facets which echo the landscape and yet are sufficiently stylized to allow one to distinguish the built form from the natural. The structure is composed of perforated steel U panels, and a 10 cm-thick composite of tar paper and glass fibres. This layer of insulation and waterproofing is, in turn, covered with a layer of lightweight landscaping: 15 cm of composted earth and wild grasses, specially cultivated in the Black Forest. In spring, the rooftop will give the appearance of a floating prairie.

RSS
(0)
Comments
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
l'Historial de la Vendée
Address
Rue du Mémorial de Lucs
France
http://historial.vendee.fr/
Project is public!
Opening hours Open all year round, except on Mondays. April 1 through September 30: 10.00 - 19.00 October 1 through march 31: 10.00 - 18.00
How to get there? See www.historial.vendee.fr/informations/acces.asp for driving instructions from all different directions.
Completion 6- 2005
Floor area/size 6000 m2
Main designer, ArchitectPLAN01
Landscape architectPaysage & Lumière
Client Conseil Général of Vendée
 
Project ID 994
Latitude/Longitude 46°50'44N 01°28'53W
Contributed by Sophie_Roulet
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT