More by Lederer + Ragnarsdóttir + Oei
© mimoa© mimoa© mimoa
More secondary school projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More auditorium projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More from Kirsten_Hannema
© mimoa© mimoa© mimoa

Waldorfschool extension

1 rating
log in to rate!
Lederer + Ragnarsdóttir + Oei
 
location Villingen-Schwenningen
function auditorium, secondary school
contributed by Kirsten_Hannema

For the extension of this Waldorf School, Lederer + Ragnarsdóttir + Oei took their cue from the organic contours of the existing building. The plan of the new building is made up of rounded forms and consists of two parts: one wing containing staff rooms and after-school care on the ground floor and classrooms above, and another wing containing the main auditorium. Although externally they form a single, yellow-plastered whole, on the inside they are very different in ambience and this has everything to do with the windows. The large horizontal window bands in the east façade flood the classrooms and other rooms with an even light. The auditorium is somewhat reminiscent of Le Corbusier's Chapel at Ronchamp, thanks to the randomly placed windows. The western light reflects the different colours of the glass onto the floor and wall in patches of coloured light that move across the room during the day.

 

RSS
(0)
Comments
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
Waldorfschool extension
Address
Schluchseestrasse 55
Germany
http://www.rss-vs.de/
Project is not public!
Completion 2006
Floor area/size 1862 m2
ArchitectLederer + Ragnarsdóttir + Oei
Client Förderverein für Waldorfpädagogik
 
Project ID 740
Latitude/Longitude 48°03'36N 08°30'32E
Contributed by Kirsten_Hannema
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT