More landmark projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More information centre projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More pavilion projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More from Maurizio_Cohen
© mimoa© mimoa

SKIP

Not rated yet
log in to rate!
Polaris
 
location Belval
function information centre, landmark, pavilion
contributed by Maurizio_Cohen

In 2002, the Luxembourg government created Le Fonds Belval to redevelop a large, disused industrial site. SKIP, a pavilion located on the edge of the site, would inform the public about projects already under construction or in the pipeline. The pavilion had to satisfy a number of criteria such as a flexible interior, visibility and landmark potential in a constantly changing landscape. The competition was won by the Belgian-Luxembourg practice Polaris. They proposed a distinctive volume with a profile resembling a wave, built in wood and covered with pre-pressed bright yellow corrugated aluminium sheeting. All the pieces were prefabricated and mounted on site in a month-and-a-half. The side walls support the roof without any need for intermediate columns. Polaris must be credited for not labouring to be original. Instead of seeking a striking visual effect, their pavilion attracts the attention with its playful, logo-like silhouette.

RSS
(1)
Comments
Daniel says:
The development company Agora was created to pilot the development of the site of the former steel plant Belval-Ouest (development according to the urban Master Plan, infrastructure, private investments). The Fonds Belval manages the public investments to be made (University, a 'Lycée Technique' ...). Unfortunately the SKIP is located outside of the Belval site, therfore it is visually and conceptionally detached.
07-Nov-07
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
SKIP
Address
Rue Henri Koch 10
Luxembourg
Project is public!
How to get there? On Rond-point Raemerich, a roundabout at the entrance of the industrial park.
Completion 2005
Floor area/size 400 m2
ArchitectPolaris
associate architectE. Ivanescu
associate architectK. Kesteloot
Client Le Fonds Belval
 
Project ID 1203
Latitude/Longitude 49°30'30N 05°57'28E
Contributed by Maurizio_Cohen
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT