More by Designed by Erick van Egeraat
© mimoa© mimoa© mimoa
More government projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More exposition space projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More office projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More projects in Alphen aan den Rijn
© mimoa© mimoa
More from Designed_by_Erick_van_Egeraat
© mimoa© mimoa© mimoa

City hall Alphen aan den Rijn

2 ratings
log in to rate!
Designed by Erick van Egeraat
 
location Alphen aan den Rijn
function auditorium, community centre, exposition space, government, information centre, office, restaurant
contributed by Designed_by_Erick_van_Egeraat

The City Hall of Alphen is the first project in the redevelopment of this Dutch city, and sets the tone for future developments. The building's glass façade responds directly to the council's goal to create an open and inviting facility. All the public facilities are located on the ground floor with the upper floor council hall projecting over the entrance, thus expressing its accessibility to the public. The exterior is treated as a layered skin that encloses the three parts of the building - city hall, service department and offices. The main volume of the city hall has a transparent glass skin enclosing an atrium behind. The lower volumes, which are primarily clad in stone, house the service department and offices. The building's complex form resolves the scale differences in the surrounding urban fabric. In these ways, the design responds sensitively to the nuances of the location as well as to the programmatic and spatial requirements.

RSS
(0)
Comments
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
City hall Alphen aan den Rijn
Address
Stadhuisplein 1
Netherlands
http://www.alphenaandenrijn.nl/
Project is public!
Opening hours Guided tours through the building are organized on request. Call +31 (0900) 4811111 to get information or check the website http://www.alphenaandenrijn.nl/Smartsite.shtml?ch=INT&id=16872
How to get there? From the central train station, it's about 7 minutes walking to the city hall.
Completion 12- 2002
Floor area/size 25000 m2
Architect, Interior architectDesigned by Erick van Egeraat
roof & facade consultantOctatube Nederland
Client Municipality of Alphen aan den Rijn
 
Project ID 1538
Latitude/Longitude 52°07'46N 04°39'31E
Contributed by Designed_by_Erick_van_Egeraat
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT