More atelier projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More housing projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More commercial space projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More projects in Utrecht
© mimoa© mimoa

The Black House

Not rated yet
log in to rate!
Bakers Architecten
location Utrecht
function atelier, commercial space, housing
contributed by formsache

In Utrecht's museum quarter, just south of the city centre, there was for many years a vacant plot on the corner of Lange Nieuwstraat and Vrouwjuttenstraat. This site in the midst of historical buildings is now occupied by 'Het Zwarte Huis' (The Black House), a complex containing six apartments with semi-underground parking and the new premises of Bakers Architecten. The streetscape is characterized by heterogeneous, lot-by-lot development with distinctive corner buildings. Het Zwarte Huis is a contemporary addition to the existing urban fabric, in which the notion of 'living above work' has been accentuated by placing the dwellings in a solid volume on top of a glazed podium. Lange Nieuwstraat begins at Domplein and runs via a gentle curve to the Centraal Museum. The site lies at the mid-point of the curve from where there is an overview of the entire street. This unique vantage point is fully exploited with a large bay window.

We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
You can ad links, video's and even use some HTML!
show all projects
full size map
The Black House
Lange Nieuwstraat 109
Project is not public!
Completion 5- 2010
Floor area/size 1100 m2
Architect, Interior architect, Urban plannerBakers Architecten
Client Bakers Architecten bv, Utrecht & Van Bekkum Projecten bv & Hooglanderveen
Project ID 9902
Latitude/Longitude 52°05'08N 05°07'29E
Contributed by formsache
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us