More by Manuel de las Casas
© mimoa
More archive projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More library projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More education projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More projects in Zamora
© mimoa© mimoa
More from davidb
© mimoa© mimoa© mimoa

Fundacion Rei Afonso Henriques

Not rated yet
log in to rate!
Manuel de las Casas
 
location Zamora
function archive, education, library, meeting room
contributed by davidb

This competition winning design revitalises the ruins of the convent of Saint Francis. Only the apse and a few chapels remained, and these have been carefully incorporated into the scheme. The main structure forms an L shape, located where the walls of the nave once stood. The west portion houses the archives and the double height library. The south section contains three classrooms on the first floor, which look north over the nave towards Zamora. The ground floor houses a number of rooms for visiting scholars. These enjoy a southerly prospect, looking into a court where the convent's cloisters would have once stood. More accommodation (there are 16 rooms in total) is to be found on the north of this same court. The whole composition is clad in a corten steel carapace. The rusting roof continues east - crossing to the adjacent chapels, before turning south and finishing over the café. A rendered caretaker's house, and contemporary style gardens complete the composition.

RSS
(0)
Comments
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
Fundacion Rei Afonso Henriques
Address
Carretera de Fermoselle
Spain
http://www.frah.es
Project is public!
Opening hours Monday to Friday 09.00 to 14.00 Tuesday 16.00 to 20.30 also. Tel: 0034 980 535 052
How to get there? The Institute lies on the south side of the River Duero in Zamora. From the old town, cross the Puente de Piedra or Old Stone Bridge. Once across the river turn right to face west, and the Institute is 50m along the road on the left hand side. The entrance to the complex of through a discrete low doorway in the wall between the car park and the nave garden.
Completion 1998
Floor area/size 3500 m2
ArchitectManuel de las Casas
structural engineerAntonio de las Casas
services engineerJuan Carpio
Client Fundacion Rei Afonso Henriques.es
 
Project ID 2597
Latitude/Longitude 41°29'50N 05°44'57W
Contributed by davidb
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT