More by C. F. Møller Architects
© mimoa© mimoa© mimoa
More landmark projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More energy centre projects
© mimoa© mimoa© mimoa
More projects in London
© mimoa© mimoa© mimoa
More from C_F_Moller_Architects
© mimoa© mimoa© mimoa

Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre

Not rated yet
log in to rate!
C. F. Møller Architects, Conrad Shawcross
 
location London
function energy centre, landmark
contributed by C_F_Moller_Architects

The Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre is a new landmark for sustainable energy for the major urban development area Greenwich Peninsula in London. Prominently sited at the entrance to the area, next to the Blackwall Tunnel, the centre houses boilers and CHP-plants distributing heat energy to all plots in the development. The machine room and offices are supplemented with a visitor centre that offers an interactive educational experience for prearranged groups of visitors. The 49 meter tall flue stack is a place-making statement for the gateway to the Peninsula. Designed by British artist Conrad Shawcross, the cladding is formed of hundreds of triangular panels that fold and flow across the surface of the tower forming complex geometric patterns that visually break up the flat planes to create a sculpted surface that plays with the vanishing points and perspective. At night, integrated lighting design produces a shifting series of compositions lit from within the structure.

RSS
(0)
Comments
ADD COMMENT
We prefer you log in when posting a comment.
No MIMOA account? Register here!
Name:
You can ad links, video's and even use some HTML!
SUBMIT
show all projects
full size map
Facts
Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre
Project is public!
Completion 11- 2016
Floor area/size 2650 m2
Main designer, Architect, Landscape architectC. F. Møller Architects
ArtistConrad Shawcross
infrastructure consultantARUP
services engineerBuro Happold
sustainability consultantBuro Happold
Client Royal Borough of Greenwich
 
Project ID 20468
Latitude/Longitude 51°29'37N 00°00'27E
Contributed by C_F_Moller_Architects
Found incorrect or incomplete information?
Let us know! Have better images?
Email them to us
ADD NEW PROJECT